Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec

Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec
Ulica Matije Gupca 12
48314 Koprivnički Ivanec
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
web: www.dif-kopivanec.hr
fb: www.facebook.com/difkopivanec/

Kontakti:
Gordana Horvat, predsjednica
098 528 999

Tomislav Medvarić, potpredsjednik
098 19 00 877

Renata Kotur Jakupić, tajnica
099 311 7881

Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec

Društvo je osnovano daleke 1928. g. pod nazivom Seljačka sloga nakon što je nekolicina mještana u kolovozu te godine došla u Zagreb u svečanim narodnim nošnjama, kako bi odali počast preminulom Stjepanu Radiću. Nakon rata i stanke u radu, godine 1968. rad Društva se obnavlja te zbog naglaska na čuvanju izvornosti narodne nošnje, pjesama, plesova i običaja Župe Koprivničkog Ivanca, koju čine mjesta Koprivnički Ivanec, Kunovec, Botinovec, Goričko i Pustakovec, mijenja ime u Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec.

U slijedeća dva desetljeća DIF ostvaruje brojne nastupe i od 1976.g. organizira tradicionalnu manifestaciju Ivanečki kresovi, a od 2016.g. i dječju priredbu „Ivanečke kresnice“. Nakon osamostaljenja Republike Hrvatske DIF Koprivnički Ivanec ponovno se aktivira 1998.g. i od tada djeluje neprekidno kroz odraslu i dječju folklornu skupinu, tamburašku skupinu i skupinu vezilja. DIF broji oko 100 članova, od kojih je 70-tak aktivno i oni ivanečke plesove, pjesme, običaje i izvorni vez predstavljaju diljem domovine i izvan nje. Velik trud polaže se i na prenošenje tradicije na djecu i mlade i učenja plesa i pjesme, sviranja i vezenja.

Najpoznatije i najznačajnije nasljeđe Općine je izvorna, živopisna i jedinstvenim vezom bogata narodna nošnja u kojoj se posebno ističe svečano ruho udanih žena, nošnja s kojom se poistovjećuje i širi podravski kraj. Ministarstvo kulture RH 2011.g. dodijelilo je umijeću izrade izvornog veza Koprivničkog Ivanca status nematerijalnog kulturnog dobra, na što su u DIF-u izuzetno ponosni i angažirani na predstavljanju ivanečkog veza te njegovom njegovanju i čuvanju od nestajanja.

© 2016 ZKUU-KCKZZ. Sva prava pridržana. Design by Georg