KUD "Fran Galović" Peteranec

KUD "Fran Galović" Peteranec osnovan 1999. godine na inicijativu članica Udruge žena Peteranec u čijem okrilju i djeluje. Članovi društva rekonstruirali su mušku i žensku narodnu nošnju iz razdoblja 1918.- 1920. godine. Kroz protekle godine sudjeluju na Županijskim smotrama folklora u Hrvatskoj, a organizatori su smotre folklora u Peterancu „Peteranski šlingeraj“. U suradnji s Muzejom grada Koprivnice sudjeluju na tematskim etnografskim izložbama te su i organizatori mnogih u Galeriji Ivana Sabolića u Peterancu i Gimnaziji „Fran Galović“ Koprivnica. Svake godine su suorganizatori «Galovićeve jeseni u Peterancu» kada na smotri folklora, krajem listopada ili početkom studenog, ugošćuju brojna folklorna društva iz županije i izvan nje. U sklopu društva osim odrasle folklorne skupine djeluje i dječja folklorna skupina, te dramska i recitatorska grupa. Pedesetak članova društva brine o kulturnim vrijednostima sela Peteranec, te pokušava spriječiti zatiranje izvorne riječi i djela. 2004. godine snimili su katalog za izložbu «Dječje igre i igračke» u organizaciji Muzeja grada Koprivnice. Prikaz običaja «zvezdara» te božićne običaje snimila je HRT i prikazala kao prilog u programu. Odrasla folklorna grupa izvodi izvorni peteranski folklor, te prikaze običaja svojeg mjesta. Članovi vokalne grupe sudjelovali su u programu radio postaje RKC. Organizatori su škole vezenja – peteranskog bijelog veza (šlinganja) te pokretači zaštite umijeća izrade peteranskog bijelog veza - filea. File se trenutno nalazi na listi privremeno zaštićene nematerijalne baštine Republike Hrvatske.
2005. godine povodom Dana Županije društvo je primilo priznanje za doprinos u kulturi. Priznanje je predsjednici društva gđi. Katici Erdec predao predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić.
2006. godine izdana je monografija Udruge žena Peteranec i KUD –a «Fran Galović» Peteranec.
2014. godine izdana je knjiga Zableni zvoni - djelići baštine Peteranca
Društvo je sudjelovalo na smotrama izvornog folklora Đakovački vezovi i Vinkovačke jeseni te na Državnoj smotri dječjeg folklora u Kutini. Sudionici su međunarodnih smotri Pražske Folklorni Dny u Pragu, "Makedonsko sonce" u Ohridu, Citta eterna u Rimu, IV. Summer Arts Festival u Krakowu te manifestacija DravaGastroLoby u Barcsu i Andere lander - andere speisen u Salzburgu.
Sudionici su kulturnih i humanitarnih manifestacija i diljem Hrvatske. Tradiciju promoviraju gastro proizvodima, vezom, dječjim igračkama i minijaturama tradicionalnih alata koje izrađuju te nošnjom, pjesmom i plesom.
Surađuju s dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama gdje drže predavanja i radionice o običajima, nošnji, baštini Peteranca i Podravine.
U suradnji s Povijesnim društvom Koprivnica organizirali su znanstveni skup Kulturna baština Peteranca.
Inicijatori su akcije Galovićev kostanj te tom prigodom sade s prijateljima poezije Frana Galovića stablo kestena.
Surađuju s lokalnom zajednicom pa sudjeluju na manifestacijama Tradicija naših starih, Jagnjedovačka legenda, Podravski motivi, Picokijada, Podrafest, Renesansni festival.

Predsjednica Udruge: Katica Erdec
Voditelj plesa: Marina Njerš, prof.
Voditelj muzike: Dino Ciganek
Vokalni voditelj: Miran Blažek

Adresa: Braće Radića 35a, 48321 Peteranec
Tel: 048/636-323
095/516-8731 (K. Erdec)
091/501-6866 (M. Njerš)
kontakt: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
web stranica: https://sites.google.com/site/peteraneckudfrangalovic/
Facebook grupa: https://www.facebook.com/groups/104821672926320/

© 2016 ZKUU-KCKZZ. Sva prava pridržana. Design by Georg