KUD „Širine“ Novo Virje

KUD „Širine“ Novo Virje
Trg Vladimira Jagarinca 1
48 355 Novo Virje
Predsjednica i voditeljica folklorne skupine: Lidija Levačić Mesarov
Mob: 0989137130
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Kulturno-umjetničko društvo „Širine“ Novo Virje

KUD „Širine“ iz Novog Virja osnovan je 2004. godine. U KUD-u djeluju tri sekcije: zbor, folklorna sekcija i tamburaši.
Zbor KUD-a „Širine“ djeluje od 2004. godine. Njeguje tradicijsku, klasičnu i sakralnu glazbu. Nastupao je po Koprivničko-križevačkoj županiji, u Zagrebu, Varaždinu, Međimurju, u Republici Mađarskoj, na Hrvatskom radiju. Redovito nastupa na županijskoj smotri zborova ili malih vokalnih sastava. Zbor sudjeluje u svim kulturnim događanjima Općine Novo Virje, a ima izvrsnu suradnju i sa župnikom Krunoslavom Milovcem. Zbor predvodi pjevanja na nedjeljnim svetim misama i uz sve blagdane. Na župnikovu inicijativu zbor nekoliko godina sudjeluje na Festivalu sv. Cecilije u Varaždinu.
2016. godine uspješno se predstavio na Adventu u Bjelovaru izvevši jednosatni koncert adventskih i božićnih pjesama u pratnji tamburaša i gitarista. Od 2014. godine zbor vodi Katica Ištvan.
Folklorna sekcija djeluje od 2013.godine. Njeguje novovirovske i podravske pjesme, plesove, običaje i starinske igre. Nastupala je na manifestacijama vezanima uz dane Općine Novo Virje, u prikazu starinskog Rifljanja na Dravi Udruge žena Drenovice, na fašenku u Novome Virju i u Koprivnici, na Danima voća u Đurđevcu, na molvarskim susretima folklora, na susretima folklora u Prugovcu i Ždali, Goli, Kalinovcu, Ferdinandovcu, na Danu Koprivničko-križevačke županije u Koprivnici, na županijskim smotrama izvornog folklora. Skupina na županijskim smotrama dobiva pohvale za uvježbanost i nošnje.
2016. godine folkloraši i tamburaši nastupili su na 49. voloderskim jesenima na kojima je članica Renata Ciganović sudjelovala i u izboru za najberačicu grožđa.
Kulturno-umjetničko društvo „Širine“ u Novome Virju aktivno kreira kulturni i društveni život mjesta. Organizira božićne koncerte, smotre folklora i mozaične priredbe u kojima osim KUD-a „Širine“ nastupaju članovi Udruge za očuvanje kulturne i prirodne baštine Novoga Virja „Konak“, polaznici dječjeg vrtića „Bregunica“ iz Novoga Virja te učenici triju područnih škola, Drenovice, Crnca i Medvedičke, koje u općini djeluju. Učenici i polaznici vrtića predstavljaju se plesom, pjevanjem, igrokazima i krasnoslovima.
Folklornu skupinu vodi Lidija Levačić Mesarov, a tamburaše Emil Kolarić.
KUD „Širine“ okuplja četrdesetak članova različitih životnih dobi, a posebno velik broj mladih koji tako upoznaju vrijednosti svojega kraja i čuvaju ih od zaborava, a ujedno kvalitetno provode svoje slobodno vrijeme. To je posebno važno za mjesto koje baš ne obiluje kulturnim i društvenim sadržajima, a posebno ne sadržajima za mlade.

© 2016 ZKUU-KCKZZ. Sva prava pridržana. Design by Georg